Ariane

donderdag 29 maart 2012

Bandwerk : het resultaat

Nog tot 1 april blijft de installatie "Aan de lopende band" te bekijken in De Expeditie (Dok Noord) in Gent: 850 lange, bewerkte textiele draden komen van het plafond naar beneden en vormen een heus dradenlabyrinth waar je tussen en door kan lopen.
De installatie is als extraatje opgenomen in het parcours van Stof-e-ring in Gent.






Hoe we aan deze duizend draden kwamen, lees je hier nog eens terug...

zondag 18 maart 2012

Work in progress: workshop coiling

Coiling is een wikkelvlechttechniek waarbij je vanuit een spiraalvorm een vlak of vorm opbouwt. Die spiraal zet je met een wikkeldraad vast op verschillende punten. We hebben voor deze techniek steeds twee materialen nodig: een buigzaam materiaal voor de kern en een draad om die kern te omwikkelen en vast te zetten.
Ik geef momenteel een workshop coiling in het atelier Textiele Kunsten van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas. Gedurende deze vier lessen maken de studenten kennis met de techniek, experimenteren zij met de verschillende mogelijkheden en materialen en komen zo tot een persoonlijk eindresultaat.

Enkele beelden uit de twee eerste lessen.



Bandwerk

Vrijdag ging het sociaalartistiek festival ENTER Gent van start. Nog tot komende zaterdag 24 maart komen allerlei sociaalartistieke verenigingen samen in Gent om er het beste van zichzelf te tonen en wordt er gereflecteerd over de kracht en de verscheidenheid van de sociaalartistieke praktijk.

Voor het ENTER festival creëert soicaal textielatelier Made by OYA een textiele kunstinstallatie in de inkomhal van één van hoofdlocaties van het festival: De Expeditie in Gent.
850 lange, bewerkte textiele draden komen van het plafond naar beneden en vormen een heus dradenlabyrinth waar je tussen en door kan lopen.

Die draden wilden zij met zo veel mogelijk mensen samen maken.
"Aan de lopende band" werd de installatie gedoopt. 
Ik organiseerde en begeleidde, samen met Claire en Josefien, drie weken vol workshops waarbij we telkens verschillende doelgroepen bij elkaar brachten om samen lange draden te handwerken: jong en oud, jongen en meisje, man en vrouw, uit allerlei landen en culturen.

Vele uren, prachtige momenten en ervaringen, mooie samenwerkingen, wonderbaarlijke concentratie, veel proberen en vooral plezier bij het handwerken: dat voelden we tijdens deze workshops.

Het resultaat is nog tot begin april te bewonderen in De Expeditie, Dok Noord 4F, Gent.





zondag 11 maart 2012

Knippen en naaien...

 ... met de kindjes in het jeugdatelier in Opwijk.

We komen terecht op een onbekend eiland en zien allemaal gekke dieren!